Aanbieding

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Gastenboek

  • 28-01-2018 - Ik kom bij toeval op uw site terecht. Zie prachtig...  lees meer
  • 23-08-2016 - Beste,

    Ik vraag me af waar de cijfers 8/2 of 16/2...  lees meer
  • 02-01-2015 - een site om echt aan te raden, de levering was...  lees meer
Plaats een bericht

Historie Borgs Weefgarens

Historie Borgs weefgarens

 

Hans Petters Borg woonde begin 1700 in Malmö, maar mocht daar vanwege het grote aantal gevestigde ververs, geen nieuw bedrijf oprichten. Daarom verhuisde hij naar Lund, waar hij in 1734 een grote boerderij kocht die later de kern zou vormen van de Borgska fabrieken en richtte Borgs Ververij op. Hij hield zich voornamelijk bezig met het verven van wol en linnen van plaatselijke leveranciers, alsmede met het vervaardigen van weefsels en kleding hiervan.

In 1867 zorgde de industrialisatie ervoor dat zowel het spinnen als het weven werd gemechaniseerd. Borgs breidde uit en er werd een eigen productielijn ontwikkeld. Borgs werd een groothandel met diverse vestigingen, waaronder Malmö en Trelleborg (1883).  Ook bezat Borgs een eigen stomerij  en rond 1900 behoorde zij tot een van de grootste werkgevers van Lund. In 1939 had Borgs 44 weefgetouwen in gebruik , waaronder ook een aantal jacquard weefgetouwen, voornamelijk gespecialiseerd in het maken van dekens. Het bedrijf had in de jaren 1940-1950 200 werknemers in dienst en 70 in gebruik zijnde weefgetouwen. Het ging heel goed met Borgs, maar in het midden van de jaren 60 ging het snel bergafwaarts door de invoer van goedkopere buitenlandse textiel.

In 1970 ging het bedrijf nauw samenwerken met de firma Salander, die in de zelfde branche werkzaam was om de krachten te bundelen. Dit nieuwe samenwerkingsverband SalanderBorgs had een 400-tal medewerkers. Salander richtte zich op het verven en weven en Borgs hield zich bezig met de groothandel.

Begin 1978 werd Borgs overgenomen door Glimaka weefgetouw fabriek. Het bedrijf verhuisde daarom naar Vittsjö, een klein stadje in de buurt van de Glimakra fabriek. De bedrijven werden weer gescheiden in 1983 toen Bengt Holmqvist het bedrijf kocht en hij gaf het de naam Borgs Vävgarner AB. Borgs werd weer een familiebedrijf. Zij importeerde haar eigen Cottolin 22/2, Cotton 8/2, 16/2, 24/2, 30/2 en Velour 2/2. Het linnen werd gekocht in Holma Helsingland en al de wol was afkomstig uit Noorwegen.

Het verven van het linnen gebeurde in Zweden bij 7H Färgeri in Boras. De Noorse wol werd in Noorwegen geverfd en gelabeld.

In 1999 werd de Klippan Wolfabriek overgenomen. Deze Klippan bezat een verffabriek in Riga, daarom werd al het verven sindsdien verplaatst naar Riga, Letland. Nu is al de wol afkomstig uit Nieuw Zeeland en al het katoen uit Egypte. Het Cottolin komt uit Slovenië en al het linnen komt nog steeds uit Holma Helsingland. Het bedrijf wordt thans geleid door Bengt’s dochter Maria Holmqvist.

Borgs is momenteel een van de grootste garenproducenten van  Zweden. Deze lange historie bewijst wel de hoge kwaliteit van de weefgarens en de diversiteit van de garens en kleuren.  Eeuwen van kennis en vaardigheid liggen hieraan ten grondslag.

De Borg garens zijn verkrijgbaar in Europa en de Verenigde staten. En nu dus ook bij Bjorkkulla Weefgarens.